Wat leert de stabiliteit van bloeddruk ons over de veerkracht van oude

Closed You can't donate or start fundraising anymore
Target reached
from €3,000 (100%)

Misschien kent u het wel, nadat u een tijd gelegen of gezeten heeft en weer opstaat, voelt u zich plotseling duizelig. Dat komt doordat de hersendoorbloeding dan even wat afneemt, de bloeddruk daalde na het opstaan. Gelukkig herstelt die bloeddruk zich bij gezonde mensen meestal weer snel.
Maar hoe zit dat bij mensen met Alzheimer?

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat mensen met Alzheimer misschien meer moeite hebben om hun bloeddruk stabiel te houden. Bij het opstaan zou het dan bijvoorbeeld langer kunnen duren voor de bloedruk weer herstelt. Dat kan leiden tot duizeligheid en vallen. Maar door de lagere bloeddruk en lagere hersendoorbloeding kan dat zich ook uiten in minder alert zijn.

Om goed te kunnen functioneren hebben de hersenen een goede doorbloeding nodig. Een
stabiele bloeddruk is daarvoor heel belangrijk. In dit onderzoek willen wij daarom nauwkeurig onderzoeken hoe stabiel de bloeddruk en de hersendoorbloeding nu echt zijn bij mensen met Alzheimer. We doen dit met een weinig belastende meting van bloeddruk (met een bandje om de vinger) en van de hersendoorbloeding (met een echo-apparaat). We meten de bloeddruk en hersendoorbloeding liggend, en tijdens rechtopstaan.

Hoewel het onderzoek misschien kleinschalig is kan het ons toch veel leren. Onder andere over bloeddrukbehandeling bij mensen met dementie. Maar ook over onderliggende oorzaken van dementie.
Daarnaast leveren de metingen van bloeddruk en hersendoorbloeding een schat aan data op,
waarmee we willen proberen de veerkracht van ouderen met en zonder dementie te voorspellen.

Wilt u bijdragen aan dit onderzoek?  
Met elke bijdrage, groot of klein, maakt U het verschil.

Dit onderzoek is gefinancierd uit de opbrengst van de actie van de Beentjes van St. Hildegard.

View all
€3,000 13-09-2022 | 13:25