Steun SAFE: online hulp voor vrouwen die (ex-)partnergeweld meemaken

from €20,400 (25%)

Partnergeweld is het grootste geweldsprobleem van Nederland, maar er is hulp mogelijk.

Een onveilige relatie kan er heel verschillend uit zien.
Wat als jouw partner je steeds in de gaten houdt? Wat als jouw partner bepaalt met wie je praat en of je mag studeren of werken? Wat als jouw partner je een slecht gevoel geeft over jezelf en zegt dat je niets waard bent? Wat als jouw partner dreigt om zichzelf, jou, de kinderen of de huisdieren iets aan te doen als je de relatie wilt verbreken? Wat als je geslagen wordt of gedwongen tot seksuele handelingen door jouw partner?

Het grootste geweldsprobleem van Nederland.
Ongeveer 1 op 4 vrouwen in Nederland maakt ooit in haar leven fysiek en / of seksueel geweld mee van een partner. Ook psychisch en economisch geweld komen veel voor binnen relaties. Partnergeweld komt voor in alle lagen van de samenleving en ook jongeren maken dit al mee in hun eerste relaties. Voornamelijk vrouwen zijn slachtoffer van dit soort geweld en voor hen heeft het ook vaker een dodelijke afloop. 60% van alle moorden op vrouwen in Nederland is gepleegd door een (ex-)partner.

Het komt dus vaak voor, maar toch is het erg moeilijk voor mensen om hierover te praten met iemand en om hulp te zoeken. Dat komt door gevoelens bij angst, schaamte en schuld bij het slachtoffer, maar ook omdat ze niet altijd weten dat ze te maken hebben met partnergeweld of omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen voor hulp. Gemiddeld vinden er 33 gewelddadige gebeurtenissen plaats voordat een slachtoffer een melding of aangifte doet bij de politie of Veilig Thuis.

Online hulp.
Om vrouwen die slachtoffer zijn van dit geweld beter te ondersteunen, heeft ons team bij het Radboudumc een online platform ontwikkeld: SAFE (www.safewomen.nl). Hier vinden vrouwen informatie over (on)veilige relaties, (ex-)partnergeweld, fysieke en mentale gezondheid; hulpopties, opties voor lotgenotencontact en een forum. Ook kunnen vrouwen om advies vragen via het contactformulier of via het platform, mensen die zich zorgen maken om iemand in hun omgeving kunnen dit ook doen. Op die manier helpen we vrouwen om te bekijken hoe hun situatie eruit ziet, waar zij behoefte aan hebben en welke hulp daar bij past. Op elk moment beslissen de vrouwen zelf hoe zij dit platform gebruiken en of zij wel of geen hulp inschakelen. SAFE kan anoniem en gratis gebruikt worden. We hopen zo wat obstakels weg te nemen voor vrouwen om hulp te zoeken of iemand in vertrouwen te nemen over wat zij meemaken.

Vrouwen die SAFE hebben gebruikt, zijn over het algemeen positief: 

  • Quote van een vrouw die SAFE heeft gebruikt: ‘Veel liefs en dank voor dit platform, het is voor mij een duwtje geweest in de juiste richting, waarin voor jezelf kiezen geen schande is maar juist goed.’

Zeker tijdens de coronacrisis hebben we gemerkt hoe belangrijk online middelen kunnen zijn, maar het inzetten van online hulp bij (ex-)partnergeweld is nog wel nieuw. Daarom willen we het platform verder ontwikkelen en meer onderzoek doen, zodat SAFE vrouwen nog beter kan ondersteunen en aansluiten bij hun behoeftes. Vrouwen die SAFE hebben gebruikt, hebben heel waardevolle feedback gegeven om die verbeteringen te kunnen uitvoeren. Helpt u mee aan betere hulp voor vrouwen die (ex-)partnergeweld meemaken? 

Het SAFE team.
Vanuit het Radboudumc hebben we, met financiering van ZonMw, dit platform kunnen ontwikkelen en inmiddels hebben honderden vrouwen hier al gebruik van gemaakt sinds april 2019. Het kernteam van SAFE bestaat uit: Sabine Oertelt-Prigione, Nicole van Gelder, Suzanne Ligthart, Karin van Rosmalen-Nooijens en Judith Prins. Daarnaast hebben we ondersteuning gehad van andere onderzoekers, onderzoeksassistenten en stagiaires, en hebben we samengewerkt met ervaringsdeskundigen en professionals op het gebied van (ex-)partnergeweld en huiselijk geweld. Met uw steun kunnen wij online hulp blijven bieden aan vrouwen die dit enorm hard nodig hebben.

https://vimeo.com/533465063]

 

View all
€3,000 25-06-2024 | 10:43
€15 12-04-2024 | 10:03 Omdat ik het belangrijk vind dat hier zoveel mogelijk aandacht aan besteed moet worden, ik ben zelf ook slachtoffer geweest van huiselijk geweld. En zet mij al zes jaar in om slachtoffers te helpen. En om informatie op social media te verspreiden wb narcistisch misbruik.
€15 01-04-2024 | 18:29
€25 23-03-2024 | 14:58
€25 16-03-2024 | 14:14