Dementie, zinvolle en uitdagende dagbesteding voor alle ouderen

van totaal € 31.416 (17%)

In Nederland hebben 290.000 mensen dementie en ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 zal het aantal mensen met dementie verder oplopen naar ruim 620.000. Mensen met dementie geven aan dat hun kwaliteit van leven wordt verbeterd wanneer zij zich nuttig voelen, plezier beleven aan activiteiten en sociale contacten onderhouden. Een zinvolle dagbesteding kan hieraan bijdragen. Voor hoogopgeleide ouderen sluit dagbesteding vaak echter niet aan op hun behoeften. De dagbesteding biedt voor hen onvoldoende uitdaging en contact met gelijkgestemden. Hoogste tijd om daar verandering in aan te brengen!

Uitdaging
De ene mens is de andere niet. Hoogintelligente en hoogopgeleide ouderen voelen zich vaak niet thuis in de gemiddelde dagbesteding. Ze vervelen zich, worden somber, trekken zich terug of verzetten zich. Uit onderzoek blijkt dat hoogintelligente en hoogbegaafde senioren meer dan andere ouderen behoefte hebben aan zelfontplooiing, contact met gelijkgestemden en aan regie over het eigen leven. Dat vraagt om een specifiek uitdagende dagbesteding voor intellectuele ouderen. 

Intellectuele behoefte
Al enige jaren heeft Respect, een zorgorganisatie in Den Haag, een speciaal dagopvang-aanbod ontwikkeld met focus op het uitwisselen van kennis en ervaring en het stimuleren van het geheugen van mensen met dementie. Uit kwalitatief onderzoek blijkt dat dit programma aansluit bij de intellectuele behoefte van de deelnemers. Zij voelen zich cognitief uitgedaagd, vervelen zich nooit en voelen zich na afloop van een 'studiedag' voldaan.

Dubbel waardevol 
Er gelden lange wachtlijsten voor deze specifieke dagbesteding, vanwege de positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven. Niet alleen voor de oudere met dementie maar ook voor hun mantelzorgers. Ook voor hen is een passende dagbesteding heel waardevol, omdat het een grote stap is om een dierbare met dementie achter te laten bij de dagbesteding. Als mantelzorger wil je dan zeker weten dat iemand écht op de juiste plek zit.

''Zinvolle daginvulling is voor mensen met dementie en hun naasten essentieel; niet alleen om plezier en ontspanning te ervaren, maar vooral ook om zich nuttig en erkend te voelen. Iedereen wil graag iets betekenen voor een ander of voor de samenleving, ook mensen met dementie''.

Voor alle ouderen 
Meer onderzoek is nodig, zowel naar de effecten als de generaliseerbaarheid van de zinvolle zorg aan ouderen met dementie in Den Haag. Stel je eens voor dat er een getoetste en toepasbare handleiding en een makkelijk bruikbare implementatiewijzer voorhanden zou zijn. Met ondersteunende middelen, tips en handvatten om een succesvolle inbedding te vergroten. Dan zouden er in heel Nederland en zelfs internationaal dagbestedingsgroepen voor hoogbegaafde senioren kunnen starten. Stel je eens voor wat daar de impact van zou kunnen zijn....

Hoofdonderzoeker
Prof. dr. Debby L. Gerritsen, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde.
Hoogleraar welbevinden in de langdurige zorg, verbonden aan Radboud Alzheimer Centrum en Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen.

Medeonderzoeker: 
dr. Roeslan Leontjevas

Help je mee?
Dit beloftevolle initiatief kan ook jouw steun gebruiken.
Klik op de 'Doneer nu'-knop. In actie komen voor het onderzoek van prof. dr. Debby Gerritsen kan ook. Klik dan op 'Start actie'.

Bekijk alle
€ 5.500 12-06-2024 | 16:49