Parkinson en MSA - Biomarker onderzoek

Een cruciale stap voor diagnose en behandeling

Parkinson versus MSA: Diagnostische uitdagingen
De uitdagingen bij het diagnosticeren van de ziekte van Parkinson en atypisch parkinsonisme, zoals Multipele Systeem Atrofie (MSA), zijn nog steeds groot, ondanks de vooruitgang in diagnostische procedures en technologieën. Een vroegtijdige en juiste diagnose is cruciaal voor een adequate behandeling en patiëntbegeleiding, en is ook van belang voor onderzoeksdoeleinden. Momenteel varieert de diagnostische nauwkeurigheid van de initiële diagnose sterk en wachten veel mensen jarenlang tot er een definitieve diagnose gesteld kan worden. Ontwikkeling en klinische validatie van ziekte-specifieke ‘Biomarkers’ kan dit proces aanzienlijk versnellen.


Ziekte Specifieke Biomarkers
Biomarkers zijn alarmstoffen (bijvoorbeeld in hersenvocht of bloed) of alarmsignalen (zoals te zien op een MRI) die informatie geven over de ziekte van een persoon. Biomarkers, die specifiek zijn voor MSA or Parkinson, helpen het onderscheid te maken tussen beide ziekten. Deze biomarkers zijn vooral belangrijk in de vroege fases van MSA en Parkinson, vooral bij mensen bij wie het klinische beeld nog onduidelijk is. Betrouwbare biomarkers zijn essentieel voor onderzoek naar ziekte-modificerende therapieën en voorkomen dat mensen ten onrechte de verkeerde of een te late diagnose krijgen. Momenteel zijn er geen ziekte-specifieke biomarkers voor Parkinson of MSA beschikbaar.


Het MADAM onderzoek
.
Wij willen biomarkers ontdekken die ons kunnen helpen deze ziekten vroegtijdig te identificeren. Om dit te doen, willen we een grote internationale groep patiënten bestuderen, waarbij we de toegevoegde waarde van diverse biomarkers willen testen in het begin van de ziekte, wanneer de diagnose nog onduidelijk is. Dit zal moeten leiden tot een keuze van de juiste combinatie van biomarkers waarmee we in een vroeg stadium specifiek de diagnose Parkinson of MSA kunnen stellen bij patiënten.  

We hebben jouw hulp nodig om ons onderzoek te financieren. Help ons alstublieft door te doneren, zodat we kunnen doorgaan met het ontdekken van manieren om deze ziekten te diagnosticeren en te bestrijden.

Dankjewel.

Hoofdonderzoeker
Prof. dr. ir. Marcel Verbeek, afdeling Neurologie

Mede-onderzoekers
Prof. dr. Bas Bloem
Dr. Lieke Jäkel

 

View all
€100 26-02-2024 | 14:02
€50 12-12-2023 | 09:06 To: Vecht mee met Jook in de strijd tegen Parkinson en MSA-C
€2,050 05-12-2023 | 16:03 Donatie naar aanleiding van de afscheidsreceptie bij de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie.
€5 17-10-2023 | 08:55 To: Vecht mee met Jook in de strijd tegen Parkinson en MSA-C Ik vind het triest voor deze levenslustige, lieve mevrouw Dankuwel voor uw inzet voor de samenleving
View all

Onderzoek aan biomarkers

12-06-2023 | 10:32 Op donderdag 8 juni promoveert drs. Anouke van Rumund aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar proefschrift ‘Imaging and fluid biomarkers in uncertain cases of parkinsonism’. In haar proefschrift beschrijft Anouke het onderzoek wat ze in de afgelopen jaren heeft gedaan aan ‘biomarkers’ die het onderscheid maken tussen de ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen, zoals Multipele Systeem Atrofie. Anouke laat zien dat er bepaalde alarmstoffen in het hersenvocht gekwantificeerd kunnen worden die dit onderscheid goed kunnen maken. Daarnaast heeft ze ook bestudeerd welke alarmsignalen op een MRI dit onderscheid tussen de verschillende ziektebeelden kunnen maken. Het bijzondere is dat Anouke dit bestudeerd heeft in populaties van patiënten bij wie de diagnose nog verre van duidelijk was, en die doorgaans nog jaren moeten wachten tot ze hierover duidelijkheid verkrijgen van hun behandelend arts. Haar onderzoek is dus een stap verder in de richting van toepassing van ‘biomarkers‘ voor een vroege en snelle diagnose bij deze populatie, en vormt een belangrijke basis voor het vervolgonderzoek, de MADAM studie.
Read more