IgA-nefropathie: Beter diagnosticeren en nieuwe behandeling vinden

from €382,500 (99%)

IgA-nefropathie is een langzaam voortschrijdende ziekte die nierschade veroorzaakt en in ongeveer 25-50% van de gevallen leidt tot nierfalen. Voor hun is dialyse of een transplantatie nog de enige oplossing. De reden waarom IgA-nefropathie zich bij sommige mensen ontwikkeld, is onduidelijk en ook is er nog geen goede behandeling. Dr. Raphaël Duivenvoorden start op 1 juli 2021 met onderzoek naar het ontrafelen van IgA-nefropathie in de nieren. Hiervoor gaat hij in darmen en beenmerg op zoek naar de oorzaak om zo een betere diagnose te kunnen stellen en nieuwe behandelmethoden te vinden. Een patiënt heeft hiervoor een flinke donatie gedaan waarmee het onderzoek een goede start kan maken.

IgA-nefropathie is een langzaam voortschrijdende ziekte die wordt gekenmerkt door het neerslaan van het eiwit (antistof) IgA in de nieren. IgA wordt gemaakt door afweercellen en helpt bij de bescherming tegen infecties. Het IgA in het bloed is normaal gesproken sterk gebonden met suiker moleculen. Bij IgA-nefropathie patiënten gaat er iets mis met de versuikering van het IgA in het bloed waardoor het neerslaat in de nieren en nierschade veroorzaakt.

Mogelijke oorzaken
Hoe het slecht versuikerde IgA in het bloed komt van IgA-nefropathie patiënten is niet duidelijk. Een mogelijke oorzaak is dat afweercellen in het beenmerg en bloed door een fout slecht versuikerd IgA gaan produceren. Een andere mogelijkheid is dat deze afweercellen vanuit het maagdarmslijmvlies, die van nature weinig versuikerd IgA maken, per ongeluk in het bloed terecht komen en zich nestelen in het beenmerg. Beide mogelijke oorzaken zouden inhouden dat het probleem in het beenmerg ligt. Meldingen van IgA-nefropathie patiënten die een beenmergtransplantatie ondergingen waardoor ze genazen van IgA-nefropathie, ondersteunen dit concept.  Daarnaast zou er ook een belangrijke rol kunnen zijn voor de afweercellen die IgA maken in het maagdarmslijmvlies. Het IgA dat ze uitgescheiden bindt bacteriën in het maagdarmkanaal en heeft een substantiële invloed op de samenstelling van het bacteriële ecosysteem in het maagdarmkanaal. Een interessante observaties in dit verband is dat het bacteriële ecosysteem in het speeksel en de ontlasting van IgA-nefropathie patiënten anders is dan dat van gezonde mensen. Dit zou kunnen wijzen op een verstoring van de afweer in het maagdarmkanaal van IgA-nefropathie patiënten. Momenteel is hier nog weinig over bekend.

Oplossing?
De oorzaak van IgA-nefropathie wordt onvolledig begrepen. Het is van groot belang ​​beter begrip te krijgen over de mechanismen die leiden tot IgA-nefropathie. Met name de rol van de afweer en het bacteriële ecosysteem van het maagdarmslijmvlies, en de rol van het beenmerg, zijn van bijzonder belang voor verder onderzoek. Daarom richt dr. Raphaël Duivenvoorden zich in dit onderzoek op deze twee aspecten om inzicht te krijgen in hoe IgA-nefropathie wordt veroorzaakt. Nieuw inzicht in de oorzaak van IgA-nefropathie kan bijdragen aan het diagnosticeren van deze ziekte en de ontwikkeling van gerichte behandelingen.

Bijdrage
Lever jij ook een bijdrage aan een doorbraak in de behandeling van IgA-nefropathie patiënten?. En heb jij mensen in je netwerk die willen bijdragen, attendeer ze dan op dit onderzoek. Voor dit onderzoek zijn we nog op zoek naar aanvullende financiering, dus doneer nu!

 

View all
€50 03-07-2024 | 06:57
€50 02-07-2024 | 19:54
€1,000 18-06-2024 | 13:14
€25 02-04-2024 | 21:38
€150 22-01-2024 | 20:46