Dementie: Stop t domino-effect bij het ontstaan van gedragsproblemen

van totaal € 48.000 (0%)

Gedragsproblemen, probleemgedrag en onbegrepen gedrag zijn verschillende termen die worden gebruikt voor gedragsproblemen bij dementie. Het gedrag levert vaak verdriet, frustratie of onbegrip op voor de persoon met dementie zélf en voor de mensen in zijn omgeving. Gedragsproblemen bij mensen met dementie komen heel vaak voor. Gemiddeld 80 procent van de mensen met dementie vertoont vroeg of laat problematisch gedrag, wat kan variëren van agressiviteit en grenzeloosheid tot apathie en depressie.
Hoogste tijd om te onderzoeken hoe gedragsproblemen ontstaan en nog beter.... hoe gedragsproblemen kunnen worden voorkomen!

Gedragsproblemen verminderen kwaliteit van leven 
Gedragsproblemen of neuropsychiatrische symptomen (NPS) bij dementie zijn zeer belastend voor mensen met dementie en hun naasten en hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Het is moeilijk te voorspellen wanneer ze ontstaan en het is lastig om gedragsproblemen te behandelen. Meer kennis en begrip over het ontstaan en het verloop is hierbij van essentieel belang. 

Opeenstapeling van factoren
De gedragsproblemen zijn vaak niet alleen een uiting van de aanwezige ernst van dementie, maar misschien ook gevolg van een opeenstapeling van factoren. Zoals stress, overprikkeling of weinig slaap. Het ene symptoom veroorzaakt het volgende en zo kan er een opeenstapeling van gezondheids- en gedragsproblemen ontstaan. 

Waarbij symptomen elkaar veroorzaken
In deze studie willen de onderzoekers het ontstaan van gedragsstoornissen bij dementie ook op een andere manier kunnen verklaren dan als een uiting van de onderliggende dementie. Dat gaan ze doen op basis van een netwerk-benadering. Hierbij wordt de samenhang van beïnvloedende symptomen niet als gevolg maar als oorzaak gezien. Hierbij gaan ze ervan uit dat symptomen zoals stress, slapeloosheid, piekeren en concentratieproblemen niet alleen worden veroorzaakt door dementie maar ze gaan er ook van uit dat de symptomen elkaar veroorzaken. 

 

Het verhaal van Kees Heijnen, 77 jaar, man van Agnes en vader van twee volwassen dochters 

''Kees ervaart stress omdat steeds vaker iets niet lukt en hij krijgt daarover negatieve reacties uit zijn omgeving. Dit leidt ertoe dat Kees slechter gaat slapen, wat ervoor zorgt dat Kees een slechter humeur krijgt en hij zich steeds vaker boos of agressief gedraagt. Dit leidt bij hem tot nog meer stress, wat kan leiden tot een soort vicieuze cirkel. De symptomen hangen direct onderling samen waarbij ze elkaar wederzijds beïnvloeden. Kees zijn vrouw Agnes vindt het moeilijk om haar man zo te zien. Zijn dochters komen minder vaak op bezoek omdat ze verdrietig worden van de gedragsverandering bij hun vader.''

 

Hoogste tijd om het domino effect te stoppen
In dit onderzoek wordt een wiskundig model van symptoomnetwerken ontwikkeld waarmee
het ontstaan en verloop van gedragsproblemen bij dementie wordt nagebootst. 
In dit simulatiemodel, wordt de essentie van de werkelijkheid vastgelegd met data over hoe vaak en welke gedragsproblemen optreden en hoe het verloop hiervan is. Op basis van dit model worden interacties voorspelt, wat kan leiden tot een betere behandeling van gedragsproblemen bij mensen met dementie. 

Hoofdonderzoeker
dr. René Melis, assistant professor, afdeling Geriatrie Radboudumc

Medeonderzoekers

dr. Max Hinne, assistant professor Donders Instituut
prof. dr. Debby Gerritsen, Radboudumc, Radboud Alzheimer Centrum 

U kunt helpen!
Met uw donatie kunnen we het onderzoek naar gedragsproblemen bij mensen met dementie een flinke boost geven. Uw bijdrage kan leiden tot meer inzicht en begrip en het voorkomen van gedragsproblemen bij mensen met dementie.