Onderzoek naar genezing van erfelijke blindheid
De schoonheid van de wereld om je heen is vooral iets wat je met je ogen ziet. Je ziet je kinderen opgroeien, ziet de mooie natuur bij een wandeling of geweldige schilderijen in een museum. Als je door een oogziekte blind dreigt te worden, vinden de meeste mensen dat bijna even erg als aan een ziekte te overlijden. En stel je voor, als je als kind of jong volwassene al blind dreigt te raken door een oogziekte.
Als jonge mensen blind raken, geschiedt dat vaak door een erfelijke ziekte van het netvlies, de lichtgevoelige laag achterin in het oog. De beschadiging van het netvlies vindt plaats op het niveau van de lichtgevoelige cellen, de staafjes en kegeltjes. De staafjes en kegeltjes zetten het licht om in elektrische signalen die via de oogzenuw naar de hersenen worden geleid. Pas in de hersenen worden de signalen omgezet in bewuste beelden. De kegeltjes nemen kleur en contrast waar, waardoor we details kunnen zien. De staafjes nemen licht en donker waar, waardoor we ook kunnen zien als er weinig licht is. De kegeltjes en staafjes zijn ongelijkmatig verdeeld over het netvlies. Langzamerhand zullen deze staafjes en kegeltjes steeds minder gaan werken en uiteindelijk na een aantal jaren verdwijnen. Dan is de betreffende persoon onherstelbaar blind.
Behandelmogelijkheden
Gelukkig zijn er behandelingen in ontwikkeling die voor het vroegtijdige behandelen van een deel van deze aandoeningen, zodat blindheid kan worden voorkomen. Om de juiste behandeling bij de juiste patiënten toe te passen moet de oogarts echter kunnen herkennen in hoeverre de staafjes en kegeltjes zijn beschadigd en hoe snel het ziekteproces verloopt.
Herkennen van de ziekte
Erfelijke netvliesziekten laten beschadigingen op het niveau van de staafjes en kegeltjes zien, die met de huidige beschikbare netvliescamera’s niet zichtbaar worden. Het is daarom belangrijk, dat de behandelende oogartsen over bijzonder sterk vergrotende camera’s met zogeheten adaptieve optieken (AO) beschikken. Met AO camera’s is het mogelijk het precieze aantal resterende staafjes en kegeltjes te bepalen en zodoende het stadium van de ziekte en het verloop van de behandeling goed te beoordelen. Er kan ook beter worden gevolgd of er herstel van beschadigde gebieden plaatsvindt na behandeling. Bovendien zal er uiterst belangrijke kennis over de wijzigingen in de netvlies structuur, die optreden tijdens voortschrijden van de ziekte, beschikbaar komen. Dit zal helpen in de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmethoden.
Bijdrage
Lever jij ook een bijdragen aan de doorbraak van de behandeling van erfelijke netvliesziekten? En heb je mensen in je netwerk die willen bijdragen aan deze ontwikkelingen, dan maak ze graag attent op dit onderzoek. Wij zoeken nog aanvullende financiering voor de AO camera, die cruciaal is voor dit onderzoek, dus doneer nu!