Een slim polsbandje redt levens
In Nederland worden wekelijks 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Snelle reanimatie is van levensbelang, omdat de kans op overleving met 10% per minuut afneemt. Dankzij de inzet van burgerhulpverleners en het gebruik van automatische externe defibrillatoren (AED’s) is de kans op overleving de afgelopen jaren verdubbeld.
Helaas geldt dit niet voor slachtoffers van een hartstilstand zonder getuige. In bijna de helft van de gevallen is er geen getuige van een hartstilstand en komt hulp vaak te laat. In een tijd waarin technologie een steeds belangrijkere rol speelt, kunnen we deze inzetten om mogelijk levens te redden! In het DETECT-onderzoek ontwikkelen we een slimme polsband (soort smartwatch) die automatisch een hartstilstand kan signaleren en de hulpdiensten alarmeert.
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
Hoe sneller er hulp is na een hartstilstand, hoe groter de kans op overleving. Naast dat de slimme polsband kan zorgen voor snelle hulp bij een hartstilstand zónder getuige, kan het ook de tijd tot hulp verkorten bij een hartstilstand mét getuige. Dit kan niet alleen een gunstig effect hebben op de kans op overleving, maar kan ook leiden tot een beter herstel en kwaliteit van leven na een hartstilstand.
Wat houdt het onderzoek in?
Het onderzoek bestaat uit verschillende fasen:
- In de eerste fase is een algoritme ontwikkeld dat een hartstilstand kan herkennen door het bloedvolume in de kleine vaatjes in de huid te meten. De resultaten zijn veelbelovend en te vinden op de website van het onderzoek, detect-study.com.
- In de tweede fase wordt gekeken of het algoritme nóg betrouwbaarder gemaakt kan worden door input van andere sensoren te gebruiken. Sensoren zijn kleine apparaatjes die lichaamssignalen kunnen meten. Het detecteren van een plotse onwelwording, zoals bij een hartstilstand gebeurt, is hier onderdeel van. Dit deel van het onderzoek is momenteel gaande.
- In de derde fase wordt de slimme polsband getest bij gezonde vrijwilligers en patiënten. Hierbij kijken we hoe vaak de slimme polsband valse hartstilstand alarmeringen geeft. Het algoritme wordt met deze kennis verbeterd. Voor dit onderzoek zoeken we nog vrijwilligers. Voor meer informatie, bezoek de website van het onderzoek, https://detect-study.com/bijdrage-leveren-aan-het-detect-project.
- In de vierde fase wordt het prototype van de slimme polsband getest bij patiënten met een verhoogd risico op een hartstilstand. Dit zijn patiënten met een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator). In het geval van levensgevaarlijke hartritmestoornissen zal de ICD deze behandelen. Intussen kijken we of de slimme polsband de tijdelijke hartstilstand ook gedetecteerd heeft.
Hoofdonderzoekers
Prof. dr. N. van Royen, afdelingshoofd cardiologie
Dr. J. Bonnes, cardioloog
Medeonderzoekers
Drs. R. Edgar, technisch geneeskundige
De financiering voor dit onderzoek is nog niet volledig rond. Helpt u mee dit onderzoek te realiseren? Fantastisch! Klik op de 'Doneer nu'-knop.
In actie komen voor het onderzoek van Niels van Royen/Judith Bonnes en hun team kan ook. Klik dan op 'Start actie'.
Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL84 ABNA 0248 6906 55 t.n.v. Stichting Radboud Fonds o.v.v. SRF2231.