Aneurysma in de buik, door leefstijl en begeleiding operatie voorkomen

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. De doorsnede van het bloedvat is dan meer dan anderhalf keer zo groot als normaal. Het kan in alle slagaders ontstaan, maar komt het meeste voor in de aorta (de grote lichaamsslagader). En dan meestal in de buik. Het geeft bij de meeste mensen geen klachten en wordt vaak bij toeval ontdekt. Meestal is een operatie niet direct nodig, daarnaast kent een operatie ook risico's. Met een echo controleert de arts hoe snel het aneurysma groeit. Als een aneurysma té groot wordt bestaat de kans dat het scheurt. Dan is een operatie wel nodig.
De vraag is of het groeien van het aneurysma gestopt kan worden door een gezonde leefstijl, consequent medicijngebruik en een optimale begeleiding van een gespecialiseerde aneurysmaverpleegkundige. Hoogste prioriteit om dit in de praktijk te onderzoeken!
Gestuctureerde verpleegkundige begeleiding
Buikaneurysma's kunnen levensgevaarlijk zijn als ze te veel groeien, maar met de juiste leefstijl én begeleiding kan het mogelijk worden voorkomen dat ze groeien. Het CATCH-programma (Conservative Aneurysm Treatment and Comprehensive Health program) laat zien hoe een gestructureerde, verpleegkundig ondersteunde aanpak kan helpen om aneurysmalegroei te vertragen en operaties uit te stellen. Dit innovatieve project zoekt het bewijs naar hoe dit programma het potentieel van conservatieve behandeling volledig benut.
Als waardevolle aanvulling op echo-surveillance
De aanleiding voor CATCH (Conservative Aneurysm Treatment and Comprehensive Health program) is de huidige situatie, waarbij veel ziekenhuizen de bestaande richtlijnen voor de conservatieve behandeling van patiënten met een buikaneurysma (AAA) onvolledig toepassen en naleven. Patiënten verwachten dat hun vaatchirurg hen begeleidt in een optimale conservatieve behandeling, maar in de klinische praktijk blijft de surveillance vaak beperkt tot het (echografisch) vervolgen van eventuele groei van het aneurysma. Door het CATCH-programma te starten willen we het potentieel van de conservatieve AAA-behandeling, zoals aanbevolen door richtlijnen, volledig benutten.
Dat biedt houvast en zorgt voor een gezondere leeftijl
Het CATCH-programma omvat hulp bij het stoppen met roken, strikte bloeddrukregulatie, consequent gebruik van aspirine en statines, voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding. Een belangrijk vernieuwend element hierbij is de inzet van een toegewijde AAA-verpleegkundige die ervoor zorgt dat patiënten zo goed mogelijk worden begeleid.
En is dubbel belangrijk
Om twee redenen is CATCH belangrijk. Ten eerste kan, door de groeisnelheid van het aneurysma te vertragen, de noodzaak voor chirurgische ingrepen worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen, en daarmee risico's en kosten worden verminderd. Ten tweede biedt het de mogelijkheid om de voordelen van een gestructureerde, verpleegkundig ondersteunde aanpak aan te tonen.
''Stel je eens voor dat persoonsgerichte leefstijlbegeleiding door een gespecialiseerde aneurisma-verpleegkundige een chirurgische ingreep bij een buikaneurisma kan voorkomen, wat dát zou betekenen voor onze patienten!''
Voor meer houvast en zekerheid in de toekomst
Door de aneurysmagrootte aan het begin van het programma en na 12 maanden te meten, zoeken we naar gegevens die de meerwaarde van een betere conservatieve AAA-behandeling aantonen. De resultaten kunnen toekomstige praktijken beïnvloeden, wanneer wordt bevestigd dat er veel te winnen is voor patiënten met een buikaaneurysma, als vaatchirurgen actief leiding geven aan de conservatieve AAA-behandeling, ondersteund door toegewijde verpleegkundigen.
Helpt u mee dit onderzoek mogelijk te maken?
Hoofdonderzoeker
Dr. Michiel Warlé (associate prof.), afdeling Heelkunde
Medeonderzoekers
Dr. Rozemarijn van der Vijver, vasculair chirurg / aorta zorgpad leider
Drs. Mark Dirven, vaatchirurg
Yara Bloks, aorta zorgpad verpleegkundige
Isabel Hendriks, aorta zorgpad verpleegkundige
Hidde Cusveller, coördinator leefstijl zorgdesk en leefstijl coach
Dr. Gerjon Hannink, senior onderzoeker
Prof. dr. Niels Riksen, vasculair internist
Anne Dijkstra, onderzoeker
Lasso Groh, onderzoeker