Onderzoek hart-en vaatziekten: verwachte daling ziektelast 25-50%
Dagelijks sterven in Nederland ruim 100 mensen aan hart- en vaatziekten. Er wordt veel geadviseerd over een gezonde leefstijl en de behandeling van suikerziekte, hoge bloeddruk en het vetgehalte in het bloed is effectief en toch het aantal sterfgevallen schrikbarend hoog.
De oplossing?
Maar .... het is artsen opgevallen dat bij patiënten die het middel allopurinol gebruiken, de kans op een hersen- of hartinfarct is gehalveerd ten opzichte van patiënten die geen allopurinol gebruiken. Allopurinol is een medicijn dat al gebruikt wordt bij patienten met jicht. Allopurinol verlaagt de urinezuurconcentratie in het plasma bij deze patienten en daarmee de klachten. De verwachting is dat de verlaging van de urinezuurconcentratie ook bij hart- en vaatziekten een belangrijk mechanisme is. Maar om dit met zekerheid vast te stellen is een goed opgezet wetenschappelijk onderzoek nodig.
Het onderzoek
De ANARCHY-trial is het wetenschappelijke onderzoek dat het bewijs moet leveren. 4000 patiënten met een sterk verhoogd risico op een hart-of herseninfarct worden behandeld. Het lot bepaalt of zij 3 jaar lang behandeld worden met ofwel een placebo (nepmiddel) ofwel allopurinol (maximaal 400 mg/dag). De behandeling wordt dubbelblind uitgevoerd, pas aan het eind van het onderzoek weten de patiënten en de behandelend artsen wie met een placebo en wie met allopurinol werd behandeld. De uitkomsten worden geregistreerd op het gebied van het optreden van hart- en vaatziekte, sterfte, kwaliteit van leven, bijwerkingen van de behandeling en kosten.
De verwachte opbrengst
Wanneer allopurinol zo goed werkt als de onderzoekers verwachten kan deze behandeling direct worden ingevoerd in de praktijk omdat allopurinol reeds een bekend middel is voor veel artsen en op recept al verkrijgbaar is. De verwachting is dat de ziektelast ten gevolge van hart- en vaatziekte voor patiënten en hun naasten met 25-50% zal dalen én dat er per behandelde patiënt ten minste 12.000 euro bespaard wordt aan gezondheidszorgkosten.
Help jij mee dit mogelijk te maken door te doneren of net als hoofdonderzoeker Gerard Rongen een actie te starten?
Volg hier de pagina van het ANARCHY-team met sportieve verrichtingen en leefstijltips.