Op zoek naar een behandeling voor acute alvleesklierontsteking

Een levensbedreigende ontsteking
Elk jaar worden in Nederland zo’n 8.000 mensen getroffen door een acute alvleesklierontsteking (pancreatitis). Voor veel patiënten verloopt dit mild, maar bij 1 op de 5 ontstaat een ernstige situatie. De alvleesklier raakt beschadigd, wat kan leiden tot het afsterven van weefsel, ernstige infecties, trombose in buikvaten, orgaanfalen en uiteindelijk blijvend verlies van belangrijke functies van de alvleesklier. Hierdoor kunnen patiënten levenslang kampen met verteringsproblemen of suikerziekte (diabetes). Daarnaast overlijdt 1 op de 5 patiënten met een ernstige alvleesklierontsteking aan deze aandoening. 

Geen effectieve behandeling – nog niet
Op dit moment bestaat er geen behandeling die dit verwoestende proces kan stoppen. Artsen kunnen alleen ondersteunen en afwachten. Maar een nieuw, veelbelovend onderzoek brengt daar hopelijk verandering in. Behandeling met een veelgebruikt antistollingsmedicijn, laag moleculair gewicht heparine, zou een gunstig effect op het beloop van acute alvleesklierontsteking kunnen hebben. Door het remmen van de bloedstolsels in de kleine vaatjes van de alvleesklier kunnen we hopelijk het afsterven van de alvleesklier tegengaan. 

Waarom juist dit middel?
Laag moleculair gewicht heparine is een medicijn dat al jaren veilig wordt gebruikt om bloedstolsels te voorkomen. Maar het heeft nog een extra krachtig effect: het remt ook ontstekingsreacties. Twee kleinere studies toonden al hoopvolle resultaten – patiënten die dit middel kregen, hadden aanzienlijk minder schade aan hun alvleesklier. Maar deze resultaten zijn nog niet stevig genoeg om het middel standaard in te zetten. Een grotere, zorgvuldige studie is daarom hard nodig.

Uw steun is onmisbaar
Deze studie, opgezet door artsen en onderzoekers van meerdere Nederlandse ziekenhuizen, wil 176 patiënten volgen om definitief aan te tonen of het medicijn laag moleculair gewicht heparine levensreddend kan zijn bij acute alvleesklierontsteking. Maar daarvoor is geld nodig. Uw donatie helpt ons dit belangrijke onderzoek mogelijk te maken.

Wat bereiken we met uw hulp?
Dankzij uw steun kan dit onderzoek leiden tot:

  • Minder mensen met ernstige complicaties
  • Kortere en minder intensieve ziekenhuisopnames
  • Minder sterfgevallen
  • Een grotere kans op volledig herstel zonder blijvende schade

Samen kunnen we ervoor zorgen dat mensen met een acute alvleesklierontsteking een betere overlevingskans krijgen – en een toekomst zonder blijvende gevolgen. Elke bijdrage telt.

Hoofdonderzoeker: Dr. Kirsten Boonstra
Medeonderzoeker: Drs. Mike de Jong

De financiering voor dit onderzoek is nog niet rond. Helpt u mee dit onderzoek te realiseren? Fantastisch! Klik op de 'Doneer nu'-knop. 

In actie komen voor het onderzoek van dr. Kirsten Boonstra en drs. Mike de Jong kan ook. Klik dan op 'Start actie'.

Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL84 ABNA 0248 6906 55 t.n.v. Stichting Radboud Fonds o.v.v. KP309035.

Bekijk alle
€ 15 09-05-2025 | 08:16 Aan: Mike wandelt voor de strijd tegen ernstige alvleesklierontsteking! Mooi initiatief. Maak de wereld een stukje beter. 🌿