3D-printen voor een betere toekomst in ontwikkelingslanden

van totaal € 203.718 (0%)

Een amputatie is één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit. Helaas komen amputaties in lage- en midden- inkomenslanden veel voor door onder andere ernstige infecties, complexe wonden en fracturen, verkeersongevallen en slechte gezondheidzorg. De World Health Organization (WHO) schat in dat 0.5% van de wereldbevolking (35 tot 40 miljoen mensen) een prothese of orthese nodig hebben. Helaas heeft 95% van deze mensen hier geen toegang toe, door de schaarste in materiaal, prothesefaciliteiten, opgeleid personeel en hoge kosten. Door het niet hebben van een prothese is het lastig voor deze mensen om bij te dragen aan de samenleving. Daarnaast worden ze vaak gediscrimineerd en verstoten door hun vrienden en familie. Een kwalitatief goede prothese maakt voor deze mensen een wereld van verschil.

Wat we doen
En wij kunnen dat verschil  maken! Het 3D Sierra Leone project heeft als streven om levens van mensen in drie dimensies te verbeteren, volgens wetenschappelijke, duurzame zorg. Het doel is om betaalbare en op maat gemaakte 3D-geprinte protheses bereikbaar te maken voor degenen die ze het hardst nodig hebben. Daarnaast is het ultieme doel de lokale gemeenschap op te leiden om zelfstandig dit productieproces te doorlopen en de kwaliteit en bereikbaarheid van protheses in lage inkomenslanden te verbeteren.

Gestandaardiseerd productieproces
De onderzoeksgroep focust op de ontwikkeling van een gestandaardiseerd productieproces middels 3D technologie. Gebruikmakende van zelfontwikkelde software (3D Lab Radboudumc) met geïntegreerde Kunstmatige Intelligentie (AI) kunnen protheses lokaal gecreëerd worden op basis van Nederlandse expertise. Hierdoor wordt het proces minder afhankelijk van de prothesemaker. Deze protheses worden geprint met een lokale 3D-printer.

Impact van de prothese
Na het productieproces wordt met lokale medewerkers een revalidatieprogramma gestart. Tijdens de revalidatie leren patiënten zelfstandig lopen met de nieuwe prothese. Dit proces vergroot niet alleen hun fysieke capaciteit, maar ook maken ze mentaal weer volwaardig deel uit van de maatschappij.

Langetermijn visie
Een eerste pilot werkplaats van dit initiatief wordt momenteel met veelbelovende resultaten geïmplementeerd in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. De visie is om wereldwijd impact te maken met de zelfstandige prothese-werkplaatsen.

Hoofdonderzoeker
Merel van der Stelt MSc, technisch geneeskundige, Radboudumc

Medeonderzoekers
Prof. dr. Thomas Maal, afdelingshoofd 3D-Lab, Radboudumc
Dr. Lars Brouwers MSc, traumachirurg in opleiding, Radboudumc
Dr. Ruud Leijendekkers, fysiotherapeut, Radboudumc
Dr. Guido de Jong, assistant-professor 3D-Lab, Radboudumc
Gert van de Steeg, senior programmeur 3D-Lab, Radboudumc
Celena Jordaan, student kunstmatige intelligentie, Radboudumc
Drs Iris Sterkenburg MSc, technisch geneeskundige, Radboudumc 

U kunt helpen!
Met uw donatie kunnen we mensen helpen door hun kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren. Uw bijdrage leidt tot kwalitatieve en bereikbare protheses voor hen die het het hardst nodig hebben in lage inkomenslanden.

Inmiddels is dit project door de voorselectie van een gerenomeerd vermogensfonds op het gebied van ICT gekomen. Zodra daar meer over bekend is, vermelden wij dat hier. 

 

Bekijk alle
€ 500 21-02-2024 | 16:19